Over ons - De Appelaere
Spring naar hoofd-inhoud

Over ons

Ons verhaal begint in onze boomgaard in het Zeeuws-Vlaamse Waterlandkerkje. Al sinds zijn zeventiende teelt Henk Tazelaar hier de lekkerste appels en peren. Zijn boomgaard breidde zich door de jaren heen stap voor stap uit, van vijf naar twintig hectare.

Na dertig jaar fruit telen vond Henk het tijd voor iets nieuws. Hij zag het helemaal voor zich: de harten van de consument veroveren met een nieuw product, troebel appelsap. Zijn mooiste appels vers geperst, direct vanaf de boom in de fles! Henk ging in zee met een perserij met dezelfde passie voor goede producten. Dit familiebedrijf perst en bottelt onze fruitsappen nog steeds.

De eerste fles Appelaere is onthuld op 15 juni 1995. We zijn er nog steeds trots op dat Henk durfde te pionieren! Want in die tijd was er vooral helder concentraat sap op de markt. Dat is iets heel anders dan ons troebel appelsap, waar de mensen toen echt wel even aan moesten wennen. Het was een nieuw product wat smaak, uiterlijk én karakter betreft. Henk deed er alles aan om zoveel mogelijk mensen van de Appelaere te laten genieten. Hij reed honderden kilometers door heel Nederland om de horeca en de groothandel kennis te laten maken. We zien hem nog zijn routes uitpluizen met het Stratenboek erbij…

Onze tweede trots, de Perelaere, is in 2005 onthuld door toenmalig koningin Beatrix. Na de Appelaere en de Perelaere kregen we steeds vaker de vraag om hoge kwaliteit sinaasappelsap. Een nieuwe uitdaging die we graag aangingen. In 2007 was daar onze derde telg: de Sinaasappelaere. De bekendheid van ons bedrijf groeide en er kwamen nieuwe, maar heel vertrouwde, gezichten bij.

Janine, jongste dochter van Henk, stapte in het bedrijf. Een jaar later volgde ook haar zus Carin. Hun komst voelde meteen vertrouwd, want hun wiegje stond bij wijze van spreken tussen de fruitbomen. Zoals dat gaat, hielpen ze al van jongs af aan mee in het bedrijf. Nu niet met klusjes zoals vroeger -koffie brengen aan de pluksters en meehelpen in de oogsttijd- maar met hun frisse blik en ondernemende karakters. Hun komst opende weer nieuwe deuren voor De Appelaere. Tegelijkertijd met Carin sloot ook Carlo, echtgenoot van Janine, aan. Hij ging de baan op en deed klantbezoeken, zoals Henk ook al sinds de eerste jaren van De Appelaere deed.

Het familiebedrijf groeide verder en er was nog meer versterking nodig. Het team werd aangevuld met medewerkers van buiten de familie. Administratieve kanjers Angelique, Sonja en later Tessa,  kwamen erbij. Ook de altijd vrolijke Amber sloot aan, vaak op pad en het gezicht voor de klanten.

Ons team zet zich met hart en ziel en vooral met veel plezier in. Samen vierden we dankbaar het 25-jarig bestaan van De Appelaere. Juist op dat bijzondere moment vond Henk het tijd voor een stapje terug uit het familiebedrijf. Hij is -heel gezellig!- nog vaak bij ons op kantoor te vinden, maar geniet nu echt van zijn vrije tijd. Janine neemt vanaf nu het management van hem over.

Niet alleen in Nederland wordt er genoten van onze fruitsappen. Sinds 2011 zijn onze sappen ook over de grens, in buurland België te vinden. Hier is Jorn het aanspreekpunt. België staat bekend als land van Bourgondiërs en dat klopt: ook hier worden onze fruitsappen omarmd. In 2021 kwam de Druivelaere erbij, ons vierde unieke product.

In al die jaren vertrouwen we nog steeds op onze filosofie ‘lekker, puur, natuurlijk!’ De samenstelling en uitstraling van onze fruitsappen is altijd onveranderd gebleven. Wat we ook belangrijk blijven vinden, is de manier waarop we produceren. Maar ook hoe we onze sappen verpakken en vervoeren. Dat is duurzaam ondernemen! We werken milieubewust, met aandacht voor mens en milieu. Het fruit voor onze sappen wordt direct na de pluk verwerkt. Restproducten, zoals de pulp die overblijft na het persen, worden verwerkt tot vitaminerijke diervoeding.

Naast verantwoord produceren, willen we ook iets terugdoen voor de maatschappij. We werken met veel plezier samen met re-integratiebedrijven en sociale werkplaatsen. Ook dragen we graag ons steentje bij aan diverse goede doelen, sportclubs, verenigingen, scholen en culturele evenementen. Dat is samen gezond ondernemen!